Playing via Spotify Playing via YouTube
Skip to YouTube video

Loading player…

Scrobble from Spotify?

Connect your Spotify account to your Last.fm account and scrobble everything you listen to, from any Spotify app on any device or platform.

Connect to Spotify

Dismiss

Biography

Band was created within the period 1984-1986 by students of the National High School of Ancient Languages and Cultures. Nearly 30 members went through it untill 1991. The beginning of the sound-recording period is in the same year when BTR are the following musicians:

Kiril Bozhkov - guitars
Ivan Kalfov - bass-guitar
Georgi Milev - drums
Itso Angov - vocals
——————————————————————————————————————————————
Групата е създадена в периода 1984-1986г. от ученици на НГДЕК. През годините до 1991г. през нея минават близо тридесет човека. Началото на звукозаписния период на групата датира от 1991г. в следния състав:

Кирил Божков – китари
Иван Калфов – бас-китара
Георги Милев – барабани
Ицо Ангов – вокали
Валентин Гуевски – китари

В този състав БТР записва два албума:
- BTR Live – 1991г. – записан на живо от концерта на БТР в зала “Валентин Андреев” от Генчо Стоев. Концертът не е презаписван, а само мастериран.
- Bending the Rules – 1993г. – в частното студио на Генчо Стоев, който вече е запознат със стила и заряда на бандата. Някои песни се повтарят от BTR Live. Заснет е клип на песента “Магура” от БНТ, в който вокалът Ицо Ангов направи TV-звезда ангорския си котарак.
Албумите правят впечатление с добрата ритъм-секция и тежкия китарен саунд. Високите вокали допълват хеви-звученето на групата. През този период бандата има няколко първи места в радио- и тв-класации, самостоятелни концерти и участие като предгрупа при гостуването на Tankard.

1993-1999г.

1993г. – Групата сменя двама свои членове. От август 1993г. Б.Т.Р. е в състав:

Кирил Божков – китари
Иван Калфов – бас-китара
Георги Милев – барабани
Славчо Николов – китари и вокали
Атанас Пенев – вокали

Първият албум с вокал Наско носи името “Feel the Life” и е брилянтен хеви-метъл, издържан в класическия стил на хеви-звученето. Записан е в студиата на НДК. Същата година идва предложението на френските продуценти Марк Босулон и Стефан Баре за албума “Feel the Life”. Непосредствено след издаването му следва и промоцията му в различни клубове и малки зали по протежението на Лазурния бряг. Изявата им създава добро впечатление и във френската преса са представени с ласкави думи за забележителната стиковка на групата и професионалните композиции. Албумът е приет добре и от страна на френската публика. Пристигането на Б.Т.Р. в Ница съвпада с футболната победа на България над Франция. Групарите са поканени да играят със полупрофесионалния футболен отбор към университета в Ница. Загубата, породена от махмурлука от предишната вечер, не пречи на групата да забие/запие отново.

1994г. – Идва предложение за участие на фестивала “F.R.A.C.A.”, който е голям форум в Южна Франция. В него взимат участие над 20 групи и изпълнители от страната домакин и Италия. Б.Т.Р. отново са заслужено посрещнати.
През март 1994г. се слага началото на клубната кариера на Б.Т.Р. Бандата се изявява като основна група на “Кънтри клуб”-а в Студентски град.

1995г. – Б.Т.Р. са подгряваща група на Iron Maiden в София!
Година по-късно френска фенка на Наско, служител в куриерска фирма, нахлува в head office на Iron Maiden в Париж, запознавайки се лично с барабаниста Нико МакБрайън. В желанието си да помогне на любимата си група Б.Т.Р., тя ги препоръчва на великия дръмър. Шокът идва от отговора на Нико: “А, Б.Т.Р., аз ги познавам – свирихме на една сцена в София.”. (виж фотоалбум Iron Maiden)

1997г. – Април излиза “Б.Т.Р.’97”, с който групата бележи значителен напредък. Всъщност албумът е записан през 1996г., но никой издател не се наема да го издаде през тази смутна година. Б.Т.Р. създават албума в промеждутъка на своите изяви в “Кънтри клуб”-а и зачестилите участия из България. Мястото в Студентски град, наречено “Кънтри клуб” изгражда Б.Т.Р.-ци като истински музиканти и кара феновете и до днес да се връщат с носталгия към онези Rock’N’Roll нощи и утрини. Албумът е изграден изцяло от авторски хард-рок песни. Безспорен хит е “Елмаз и стъкло”. Други песни, които заемат първите места в тв- и радио- класации са “Хей, момиче”, “Хвани живота си в ръце”, “Златна рибка”, “Дюн” – за всички почитатели на твърдата музика. Чрез клиповете си на “Елмаз и стъкло” и “Хей, момиче” режисьорката Ани Деанова прави едно доста емоционално вглеждане в творчеството на Б.Т.Р. В този албум барабаните са записани от Георги Милев и Александър Каранджулов. От март 1997г. барабанист на групата е Илиян “Малкия” Диков.
През 1997г. Б.Т.Р. има отново покана за голям фестивал в северозападна Франция – “Cosmopoliten”. В него взимат участие известни групи от различни страни. Съвместната работа със Стефан Баре е свързана и с други прокти, насочени към културния обмен между България и Франция.

1998г. – В началото на тази година Б.Т.Р. създават своя хит “Спасение”, който е включен във филмите “Омагьосания кръг” и “Аз обвинявам” на продуцентска къща “Едита”. Поради силното си внушение и въздействие, песента се налага като най-слушаната и най-предпочитана в ефир песен и се превръща в химн на Движението “Антидрога”. Заедно с “Елмаз и стъкло” оглавяват всички радио-класации. “Спасение” се изучава в часовете по музика из цялата страна.
На конкурса на “Паспорт” рок бандата печели наградата на публиката и третата награда на журито.
През декември същата година Б.Т.Р. прави промоция и пуска на музикалния пазар новия си албум “7 балади”, в който са включени “Спасение” и “Спомни си”- балада от “Feel the Life”, но вече в българската й версия. Към диска е записана и мултимедийна част с интервюта, клипове и табулатури за китара.
1997г. и 1998г. са запомнящи се и с наситената концертна програма на Б.Т.Р. из цялата страна. Бандата изнася над 500 концерта. За многобройните фенове всяка среща с групарите е емоционална и оставаща след себе си спомена за един незабравим Rock’N’Roll празник.

1999г. – През март групата влиза в студио за запис на поредния си албум – “Мечти”. Той се налага с комбинацията между сложни музикални композиции, поетични текстове и мелодично звучене и е свидетелство за високия професионализъм, достигнат в развитието на бандата. Първият сингъл от албума “Цвете от Луната” веднага е оценен като безспорен хит и се налага като такъв, заемайки първите места в много музикални класации. На престижния фестивал “Златната антена” печели първа награда за видео клип.
Следва съвместното турне с продуцентска къща “Едита” – “Накъде вървим, накъде отиваме”, турне със “Загорка” АД в двадесет града в България. Същата година Б.Т.Р. осъществяват и две самостоятелни турнета с “Мобиком” (седем града) и с “Тошиба” (дванадесет града). Заключителният концерт на 25 декември от турнето с “Тошиба” взривява препълнената зала “Универсиада”. През лятото същата година групата взима участие на фестивала “Ардас” в Гърция. Печели първа награда на ММ за хит на годината.

2000г. - Продължава турнето с продуцентска къща “Едита” – “Накъде вървим, накъде отиваме”. Същата година започва двугодишното турне на Б.Т.Р. съвместно с “Каменица”. На фестивала “Рок-експлозия” в гр. Бургас групата грабва първа награда с песента “Цвете от Луната”, на 03 декември е първо стъпване на бандата на английска земя и самостоятелен концерт в прочутата лондонската зала “Astoria Hall”.

2001г. – Три месеца по-късно групата отново концертира в “Astoria Hall” като този път гости на изявата им са рок динозавърът Кирил Маричков и рок дамата Милена Славова. Б.Т.Р. взимат награда на престижния фестивал “Golden Stag”, Румъния, чийто гости са и световноизвестните Inxs и UB40. В края на същата година е и грандиозното участие на групата в НР Китай. Изнесени са множество концерти пред многомилионната публика из южен Китай. Сред западните си колеги на тези фестивали Б.Т.Р. са абсолютни фаворити. Интерес към тях проявяват и китайските медии. Групата е търсена за много интервюта в различни телевизионни предавания и вестници.

2002г. – След записите на новия албум “Играта” следва най-грандиозната промоция в новата музикална история на България. 11 юни, въздухът в зала 1 на НДК е нажежен, в очакване на групарите от Б.Т.Р. и специалният им гост Glenn Hughes, ex-vocalist Deep Purple. Безспорно най-големият BG Rock концерт в зала. Hughes изпълнява съвместно с бтр-ци незабравимите хитове на Deep Purple “Stormbringer” и “Mistreaded”. За първи път публиката чува хитовете “Надежда” и “Нощни влакове” със симфоничен квинтет. Б.Т.Р. презентират новия си албум “Играта” на много клубни и открити сцени в цялата страна.

2003г. –
- Draginan Antib Genie, Виена
- Koln-Frechen, Bonn, Berlin, Германия
- за трети път “Astoria Hall”, London съвместно със звездата на Uriah Heep – John Lawton.

2004г. -
- “Meet in Beijing”, Китай. Отново в Китай – този път в Пекин съвместно с дует “Мания”.
- Saigon, Виетнам – 50 милиона виетнамци виждат по най-гледания тв канал заснетото шоу на Б.Т.Р. и виетнамските звезди “MTV” и “666”. Групата гостува във Виетнам по покана на NeoArt от българска страна и VTV-3 (канал 3 на виетнамската телевизия).
- снимане на клип на песента “Играта” от едноименния албум. Екстравагантна визия.
- Групата е специален гост на фестивала "NeoArtZona" - 2004 в гр. Бургас и изнася самостоятелен концерт съвместно с Младежки симфоничен оркестър.
- Отново по покана на Б.Т.Р. на 12 август в гр. Каварна групарите изнасят концерт с легендарния John Lawton, ex-vocal Uriah Heep. Прозвучават големите хитове “Easy Livin’ ”, “July morning”, “Free me”.
- клипове на “Вълчи времена” и “Кръговрат”, реж. Ани Деанова
- Още веднъж групата гостува в Китай, за участие от 3 до 7 ноември в Международния фестивал в град Наннин.

Edit this wiki

Don't want to see ads? Upgrade Now

Similar Artists

Features

API Calls